SPELUPPLÄGG & HANDLING

Bakgrunden

Lajvet utspelar sig i landet Taronne och handlar om landets absoluta maktelit och deras följen och gardister. Taronne är ett fritt rike i västra Ekaya. Relationen till flera av grannländerna är spända, inte minst Lazulia som brukade vara ett av Taronnes hertigdömen innan det slog sig loss för ca 10 år sedan. Taronne har också ganska nyligen haft strider med klanlösa härjare från det nordliga Albeir.

Två år har gått sedan förra Maktspel, ett lajv som slutade med att Coronet Kira Skaldhjärta beslutade sig för att behålla sin avlidne fars hertigdöme Lizania och hans grevskap i detsamma istället för att förläna det till någon. Detta gör henne till Hertig både i Chamilmont (som hon ärvde efter sin mor) och nämnda Lizania. 

Sedan dess har mycket hänt. Det framkom bevis på att Seneschalen var den som låg bakom mordet på den förre Coroneten och hon blev gripen. En rättegång hölls och Seneschalen tog sitt eget liv istället för att falla för bödelns bila. 

Scenen – Jaktgården här och nu

Lajvet utspelar sig på Coronet Kira Skaldhjärtas jaktgård under den årliga jaktfesten. Detta är en lite mer spartansk begivenhet där Coroneten bjuder in Taronnes högadel för att umgås, jaga och festa. När lajvet börjar har man jagat färdigt olika djur och nu ska det istället jagas monster. En grupp monsterjägare från Grågripen har återigen anställts för att leda ädlingarna ut på en äventyrlig nöjesjakt. 

Vidare planeras det en mängd olika tävlingar, lekar och upptåg under helgen. Sabreringstävling, skattjakt och kortspel om riktigt stora pengar är bara några saker som finns på agendan. 

Adeln utnyttjar dock framför allt helgen till att skicka sina spioner på varandra, att handla och göra affärer, och till att försöka vinna örat till den som är över dem i statushierarkin.

Teman på lajvet:

  • Krigshets – Bland många av Taronnes ädlingar höjs röster för att ta tillbaka de delar av Lazulia som ligger på fastlandet (till att börja med) då detta är delar som inte hörde till det ursprungliga hertigdömet Lazulia innan deras revolution. De resonerar som så att ett krig skulle ena Taronnes adel bakom Coroneten.
  • Maktspel och fulspel – Vad vill du ha för att stärka dig själv, dina allierade och din ätt? Vad är du villig att göra för att uppnå det, och vad är du villig att göra för att förhindra att dina fiender får det? Hårda förhandlingar, hot, löften (infriade och brutna), dolkar i ryggen och svärd i natten. 
    På MiT 3 är det förväntat att delta i Maktspelet, antingen direkt eller indirekt. Vad vill du ha, eller vad vill du hjälpa någon att få, och hur går ni tillväga? Kompromisslöshet och själviskhet är bra ledord. 
  • Fest och Skrål – Fira med Coroneten, drick och var glad, sjung och dansa. På Coronetens jaktfest finns det många anledningar att rulla hatt – Vad är din?
    På Coronetens jaktfest är det inte svårt att vara glad, och varje deltagare förväntas delta i festligheterna på ett eller annat sätt. 

Spelbrickor

Lajvet heter Maktspel i Taronne och som namnet antyder kommer det att förekomma just spel om makt på lajvet. För att kunna, vilja och ha en anledning att spela så måste det finnas något att spela om – det vi här kallar för spelbrickor. Nedan följer en lista på saker som kommer att “stå på spel” under lajvet: saker som din karaktär kanske vill ha, eller vill hjälpa någon annan att få. Det är inte en uttömmande lista och om du har egna tankar och förslag på saker att spela om, så uppmuntrar vi att du hör av dig till oss. 

Spelbrickorna nedan är viktiga och många gånger högt uppsatta positioner och kan vara nycklarna till maktens främsta salar. Många kommer vara villiga att göra mycket för att knipa de här positionerna, och vi vill att det spelas på därefter. Var självisk, hänsynslös, förhandlande och ambitiös.

Hertigdömet Lizania

Under Maktspel i Taronne 2 dog Xander Eldfager, hertig av Lizania, och titeln tillföll hans närmaste arvinge: Kira Skaldhjärta (som också är coronet av Taronne och hertig av Chamilmont). Många ädlingar på plats trodde, eller till och med antog, att Kira skulle dela ut Hertig-titeln till någon av sina vasaller. Det gjorde hon inte, utan valde istället att behålla den själv, till många titelbärares och ädlingars förtret. 

Nu, två år senare, har Kira beslutat sig för att trots allt dela ut Hertig-titeln till någon av sina vasaller (vilket i praktiken innebär alla ädlingar i Taronne), och att hon tänker fatta beslutet under jakthelgen. Beslutet är helt och hållet Kiras att fatta, men hon kommer naturligtvis att påverkas av adelns åsikter och påtryckningar. 

Något som ytterligare komplicerar den här spelbrickan är att Kira också har ärvt grevskap i hertigdömet som hon också kommer att förläna till någon. Brissac och Ballysloe Om någon får hertigtiteln utan att kontrollera tillräckligt många grevskap kommer det att leda till en försvagning av titeln.

Coronet Kira Skaldhjärta är den som i slutändan själv väljer vad som händer med såväl hertig-titeln som de tillhörande grevskapen.

Hur du kan spela om denna bricka: 

  • Önskar få titeln. Som en av de som önskar bli Hertig över Lizania är det viktigt att du har mycket annan adel bakom dig. Allra bäst om övriga grevar från Lizania står bakom dig, men annars är det bäst att hitta en förtroendetrust hos andra titelbärare. Ju fler som bär din fackla till Kira, desto bättre. Det är naturligtvis också viktigt att du står på god fot med Kira (eller vet något om henne som du kan använda mot henne). Hur tänker du ta titeln: silvertunga eller fulspel? 
  • Övriga. Om du själv inte kan eller vill ta titeln, så kan du använda denna spelbricka för att uppnå andra saker. Är din rekommendation värd tillräckligt för att få något i gengäld? Har du hemligheter eller rykten om en eller flera av kandidaterna som kan användas för att förändra resultatet? Vad är du villig att göra för att se till att din favorit får titeln, eller att din fiende inte får den? 

Brissac och Ballysloe

Detta är två grevskap i Hertigdömet Lizania som hennes Majestät Kira just nu sitter på efter att ha ärvt dem efter sin far. Både grevskapen innehåller ett flertal baronier och många gods. Förutom att vara rika grevskap så är de också nyckeln till att kontrollera Lizania. Om någon blir förlänad hertigtiteln utan att äga tillräckligt mycket mark i hertigdömet så kommer hen aldrig att kunna kontrollera det. 

Den som blir greve i Ballysloe eller Brissac måste dock inte alls vara aspiranter på Lizanias hertigtitel, men de nya grevarna kommer att vara viktiga allierade till den nya hertigen, eller farliga fiender. 

Coronet Kira Skaldhjärta är den som i slutändan själv väljer vad som händer med såväl hertig-titeln som de tillhörande grevskapen.

Hur kan du spela om denna bricka:

Aspirant. Precis som med Hertigtiteln är det viktigt för den som vill bli greve att söka stöd hos andra ädlingar. Ju fler som talar för din sak desto bättre. Hur du uppnår detta är upp till dig. Bygg vänskaper eller allianser med andra, eller samla skit på dem och utpressa dem till att stötta dig.  

Seneschal-titeln

Under större delen av år 524 genomfördes en rättegång mot Seneschal Valerna Rödvinge, hertig av Ailerouge. Hertig Rödvinge var anklagad för att ha legat bakom mordet på förra Coroneten, Luna Skaldhjärta. Hertig Rödvinge dömdes till avrättning för regicid, men innan domen kunde verkställas tog hon sitt eget liv medelst gift. 

Sedan rättegångens slut har seneschal-posten i Lilla Rådet stått tom, men under jakten år 525 ska en ny seneschal väljas. 

Du kan läsa mer om seneschal-positionen här, och den kan jämföras med premiär- eller försteminister. Anses vara den högsta ämbetspositionen i landet. 

Seneschalen väljs av nuvarande Lilla Rådet, och coroneten har veto.

Hur du kan spela om denna bricka: Kandidat. Om du önskar du bli Seneschal så är det viktigt att många i Lilla rådet är på din sida. Dinera och drick med dem, få deras gunst eller hitta utpressningsmaterial.

Coronet-gemål

Kira Skaldhjärta, Taronnes Coronet, ska gifta sig och listan med potentiella gemåler är kort. Även om Coronet-gemål inte är en titel med särskilt mycket formell makt, så är det fortfarande en väldigt viktig individ som kommer ha mycket inflytande över landet. 

Den initiala listan över friare var lång, men har beskurits och skalats ner sakta men säkert, allt eftersom Kiras närmaste, eller Kira själv, har valt bort dem. Kvar finns max ett halvdussin individer som kämpar om Kiras gunst och hand. 

Kira väljer själv sin gemål, men lyssnar naturligtvis på råd och åsikter från de vars åsikt hon värdesätter: högadeln, men också hennes närmaste bundsförvanter. 

Hur du kan spela om denna bricka:

  • Friare (mer om att spela potentiell gemål finns under “Roller”. Som potentiell gemål är ditt slutgiltiga mål att bli den som får äkta Kira. Således måste du övertyga inte bara Kira själv, utan hennes närmaste bundsförvanter och delar av högadeln att du är det bästa alternativet. Förhandla med titelbärare, nästla dig in hos hovfolk och spela tärning med musketörerna, så att de samtliga bär din fackla till Kira. 

Övriga. Har du “skin in the game” för någon särskild kandidat? Fundera då på hur du kan främja hens kandidatur. Lyfta upp hen, eller skjuta ner de andra?

Mindre eller mellanstora spelbrickor

Spelbrickorna listade ovan är de riktigt stora spelbrickorna – de viktigaste och största “vinsterna” en kan få i Maktspelet. Utöver dessa finns dock mindre och mellanstora spelbrickor som också kan spelas om. 

Stora Rådets representanter i Lilla Rådet

Stora Rådet utgörs av samtliga titelbärare i Taronne, vilket innebär att det har omkring 300-400 medlemmar. Stora Rådet samlas sällan i kvorum och har inte någon bestämmanderätt, utan är främst ett rådgivande utskott. 

Stora Rådet har nyligen förlänats 2 platser i Lilla Rådet och dessa båda individer kommer däremot ha desto större makt. Än så länge har inga representanter valts, utan detta val ska ske under lajvets första hälft. Alla titelbärare (utom hertigarna) är valbara som Stora Rådet-representanter och alla titelbärare på plats på lajvet har rätt att rösta.

Varje titelbärare har ett antal röster i paritet med sina titlar, ägor och övrigt inflytande (mer om detta närmare lajvet). 

Det anses god form att coroneten avstår att rösta i Stora Rådet, och det finns ingen anledning att tro att hon kommer frångå denna tradition i detta val. 

Rustmarskalk

Lilla Rådets rustmarskalksposition gapar tom, och med många potentiella krig och konflikter på väg är det en stor osäkerhet. Att tillsätta en ny rustmarskalk, som helst ska ha brett stöd i adeln, är en viktig uppgift. Kira har sista ordet, men har ålagt en kommitté att ta fram de lämpligaste kandidaterna. Vilka som utgör denna kommitté kommer att utlysas närmare lajvet. 

Lilla Rådet-adjutanter

Varje rådsmedlem i Lilla Rådet (läs mer här) har rätt att utse tre adjutanter/assistenter, som hjälper och rådgör dem. Detta är prestigefyllda positioner eftersom det inte är helt ovanligt att just en sådan adjutant blir vald till den faktiska positionen när vakans uppstår. 

Varje rådsmedlem bestämmer helt själv hur många (upp till tre) adjutanter hen vill ha, samt vilka de är. Utöver det finns inga krav, även om det är brukligt att adjutanterna är ädlingar, när så är möjligt. Även Hovmagiker och Hovcaedux tenderar att välja magiker respektive caedux som sina adjutanter. 

Ibland har dessa adjutanter också specifika ämbetstitlar och/eller högst specifika arbetsuppgifter, men det är upp till varje rådsmedlem att själva avgöra. 

Exempelvis har tidigare Hovmarskalker utsett en av sina adjutanter till “Skattmästare” eller låtit hen vara ansvarig för Kronans finanser.

Spelstil

Alla roller är lika viktiga för lajvet. Bara för att du spelar en greve eller hertig kommer du inte att ha mer spel än andra för det, bara annorlunda spel. Vi vill trycka på en rad punkter som vi vill att alla håller sig till för att det ska bli ett så roligt och intressant spel som möjligt. 

  • Håll inte på dina hemligheter. Se till så att det du vet eller det du har gjort kommer ut i spel så att det kan bli konsekvenser på det. Det betyder inte att du måste dumspela, men se till att portionera ut lite info i taget så att dina medspelare kan lägga pussel. Våga vara utsatt. Att du spelar en mäktig titelhållare betyder inte att du är oantastlig.
  • Låt tjänstefolk delta i rummet och ifrågasätt inte att de är där även om det är så att ni spelar en känslig scen. 
  • Spela upp andra för vad deras roller är. Vi vill att alla som är lägre i statushierarkin hälsar på de högre upp. De som är högre upp behöver inte hälsa tillbaka.
  • Vi vill inte nödvändigtvis se hårt spel, men vi vill ha hårda konsekvenser. Om du som tjänstefolk exempelvis misshandlar en ädling kan du räkna med att din roll blir avrättad eller fängslad för det.