NÄR?
23:e Juli – 27:e Juli 2025.
Incheckning öppnar kl 10:00 på onsdagen den 23:e juli. Transport från Skillingaryds tågstation anordnas från kl 10:00 (du betalar föraren).
Alla deltagare förväntas vara på plats och incheckade senast kl 13:00 onsdagen den 23:e juli.
Obligatoriskt informationsmöte sker kl 15:00.
Deltagare förväntas kunna checka ut från området från och med kl 12:00 på söndagen den 27:e juli.
Deltagare är välkomna och uppmuntrade att anlända till området från kl 14:00 på tisdagen den 22:a juli.
Lajvet avslutas lördag kväll följt av eftersnack och OFF-häng.
Om du skulle behöva komma sent till lajvet så går det naturligtvis att lösa. Det är dock viktigt att du i god tid hör av dig till arrangörerna via mejl.
VAR?
Lajvet äger rum i Berghems Lajvby som ligger ca 20 minuters bilfärd från orten Skillingaryd i Småland.
En karta som visar var lajvbyn ligger finns här.
Berghem är en lajvby med ett tjugotal hus, där alla som deltar på lajvet kommer att bo. I byn finns flera utedass (varav ett handikappanpassat), brunnar för vatten, och ett utekök där maten kommer lagas.
PRIS?
Lajvet kostar 600kr.
Betalning måste vara gjord den 1 juni för att garanterat få en intrig.
Barn 0-5 år (i sällskap av målsman) lajvar gratis.
Barn 6-12 år (i sällskap av målsman/fadder) betalar halva priset (300 kr).
Är du inte redan medlem i föreningen Grågripens monsterjägarskola tillkommer medlemsavgift på 50kr.
Betalningen till lajvet och medlemskapet görs separat.
Information om betalning skickas via mejl efter att du gjort din anmälan till lajvet.
Din plats på lajvet är garanterad först när vi bekräftat att du betalat lajvavgiften och är medlem i föreningen.
Om du av någon anledning (till exempel att du är studerande, sjukskriven eller har osäker inkomst) har svårt att betala deltagaravgiften kan du välja att ansöka om att få betala en lägre lajv-avgift på 450kr. Om du önskar betala den lägre avgiften, kontakta arrangörerna via mejl innan du betalar.
Arrangörernas mail: MiTlajv@gmail.com
Om du vill sponsra mellanskillnaden för en annan deltagares lägre avgift så betalar du in 800 kr i anmälningsavgift. Vill du göra detta behöver du inte höra av dig i förväg.
Varför kostar lajvet som det gör?
Din lajvavgift täcker, bland annat:
- Hyra av byn (cirka 5000-6000 kronor)
- Tvål, toalettpapper och övriga hygienprodukter som behövs.
- Mat under hela lajvet (cirka 350-400 kronor per person)
- Cider och kakor i värdshuset
- Rekvisita
- Till exempel intrigföremål, konceptmarkörer, hyra av mynt, ljus i värdshuset
- Arrangörernas deltagaravgift inklusive mat
- Kökspersonalens deltagaravgift inklusive mat
- Sjukvårdsmaterial
- Övriga, oförutsedda utgifter.
VEM?
Lajvet har ingen nedre åldersgräns, men riktar sig till vuxna deltagare och intrigerna skrivs därefter. Maktspel i Taronne är inte ett lajv som riktar sig till barn.
Du som inte fyllt 16 vid lajvstart behöver ha en vuxen deltagare som lajvfadder, som tar ansvar under lajvet om det skulle behövas.
För att få spela beväpnad behöver du ha fyllt 15 vid lajvstart. Har du inte fyllt 15 kan du under lajvet få träna i sällskap av en vuxen deltagare.
För att få spela en roll med metaförmågor (magi, alkemi, mirakel etc.) behöver du ha fyllt 18 vid lajvstart. Har du inte fyllt 18 kan du få gå som lärling eller liknande.
MAT?
Mat ingår i lajvavgiften.
Måltider som ingår är:
- Onsdag – Middag
- Torsdag, Fredag & Lördag – Frukost, lunch och middag
- Söndag – Frukost
Mer information om tider för mat presenteras på lajvet.
BOENDE?
Husfördelning görs av arrangörerna och baseras på vilken grupp man spelar i.
Lajvet erbjuder boende i oisolerade och ouppvärmda hus. Madrasser att sova på finns. Det kan bli kallt om nätterna och ordentliga sovsaker rekommenderas även om det är varmt dagtid.
Husförvaltare har förtur till sitt hus om de är anmälda och betalda innan den 1:a mars, samt angivit sitt önskemål i sin anmälan.
FÖRSLAG PÅ PACKLISTA
- Lajvkläder
Dina lajvkläder (se dräktguiden på lajvvärldens hemsida). Vi rekommenderar att ha minst 2 uppsättningar basplagg (skjortor, byxor) för att kunna byta vid behov. Det kan bli både regnigt och svettigt på sommaren. - Sovsaker
Tänk på att det kan bli kallt på kvällarna trots att det är sommar. Husen i byn har madrasser och i vissa fall fasta bäddar. Det är rekommenderat att ha ett eget liggunderlag på madrassen. Husen är oisolerade och det kan bli kallt nattetid, så en bra sovsäck eller gott om filtar och fällar är nödvändigt. Sover du i modern sovsäck behöver du ha med en filt att täcka den med dagtid. Kom ihåg en kudde! Vi rekommenderar att ha med sig öronproppar. - Hygiensaker
Tandborste, tandkräm, hårborste etc. Tvål för handtvätt finns på området men en egen, lajv-vänlig handduk är trevligt. - Eventuella mediciner
Notera att om du som deltagare inte har med dig OFF-viktiga mediciner kan du komma att avvisas från lajvet. - Varma OFF-kläder till ankomst- och avfärdsdag.
- IN-lajv badkläder
(exempelvis diskret frotté- eller linnehandduk, brokor, barmkläde, badsärk i linne eller liknande) - Enklare mellanmål & snacks
(Vi kommer gå ut med eventuella förbud, pga allergier, närmare lajvet) - Ett eget hantverk eller sysselsättning för spelpauser
- En ljuskälla, till exempel en lykta med stearinljus. (IN-lajviga LED-ljus är OK.)
- En powerbank och extra batterier, det finns ingen elektricitet på området!
- Rekvisita
Lämplig rekvisita för din karaktär, exempelvis papper och skrivdon för att kunna föra anteckningar eller skriva kontrakt.
KLÄDER & UTRUSTNING
Utrustning
Vapen: Endast boffervapen med medeltida och renässansinspiration. Inga blankvapen. Metallklingor får endast förekomma i små bruksknivar.
Pilbåge: Långbåge eller lajvbåge. Inga moderna recurve-bågar eller liknande. Pilar ska vara sk. bofferpilar med vadderad spets. Gummifenor i diskret färg är ok.
Armborst: Armborst av trä är tillåtna, men inga moderna. Jaktarmborst är inte tillåtet. Skäktor ska vara s.k. bofferskäktor med vadderad spets. Gummifenor i diskret färg är okej.
Krutvapen: Pistoler och gevär av flintlås-, slaglås- eller liknande modell är tillåtna. De ska kunna smälla medelst knallpulver eller angelskott. Inga mynningsladdade vapen.
Sköldar: Sköldar får vara i trä eller sk. helboffer. Träsköldar skall ha vadderade kanter. Oavsett material får skölden inte ha vassa kanter, nitar eller dylikt som kan skada motståndaren eller dess vapen. Skölden skall vara proportionerlig till brukaren.
Rustning: Rustning ska vara i metall och inspirerad av senmedeltiden eller renässansen. Inga rustningsdelar får ha spikar, piggar eller andra utskjutande metalldelar som andra deltagare kan skada sig på. Plast, worbla eller dylikt är inte godkänt på rustning.
Alla vapen och rustning kommer att kontrolleras av arrangör eller funktionär på plats.
I övrigt uppmuntrar vi utrustning, väskor och accessoarer inspirerade av 1500-1700.
Om din roll är betydligt äldre än vad du själv är (15-20 år äldre eller mer) förväntar vi oss att du använder ålderssmink och/eller hårfärg.
Steampunk
Steampunk-teknologi finns i Ekaya. För mer information om detta, vänligen besök fiktionswikin.
Är du osäker på om din pryl passar, hör av dig till MiTLajv@gmail.com.
Dräktkrav
Ekaya utspelar sig i en fantasyvärld som tar sin främsta inspiration från olika delar av Europa under cirka 1500 till 1700, och vi vill att detta reflekteras i deltagarnas dräktskick. Vi kräver inte historiskt korrekta sömnadstekniker eller ens plagg, men vill att det är historiskt inspirerat.
Taronne specifikt är inspirerat av England och Frankrike under den tidigare nämnda perioden, med extra fokus på diverse versioner av De Tre Musketörerna.
För inspiration och idéer, kika på fiktionswikins sida om dräktskick:
https://fiktion.gragripen.se/index.php/Dr%C3%A4ktguide
Vi har även en Pinterest
Utrustningsmatris
Uppmuntrat/Pluspoäng | Godkänt | Ej Godkänd | |
Skor | Medeltida- eller renässansinspirerade skor eller stövlar i läder eller liknande. | Diskreta skor eller boots, gärna med överdrag/damasker i läder/tyg. Dolda blixtlås | Sneakers, bjärta färger. Synliga blixtlås eller märken/brands |
Kläder | Senmedeltids- eller renässansinspirerade snitt och plagg i tidsriktiga eller -typiska material (ylle, linne, siden, etc) | Mer fantasyaktiga plagg i helst ylle, linne eller siden, men annars bomull eller passande polyester (ex brokad) | Krossad velour, krossad sammet, fleece.Mjukisbyxor eller -kläder. Moderna plagg. Jeans. |
Närstridsvapen | Boffervapen med inspiration från senmedeltiden och renässansen. | Boffervapen generellt. | Blankvapen, silvertejpsvapen. |
Krutvapen | Flintlås- och slaglåsreplikor, både pistol och gevär. OBS. att alla krutvapen måste kunna skjuta knallskott för att räknas | Mynningsladdade vapen. | |
Skjutvapen | Senmedeltida eller renässansinspirerade armborst, som kan skjuta bofferskäktor. Max 30lb | Pilbågar och armborst som kan skjuta bofferpilar och -skäktor. Max 30lb. | Dragstyrka över 30lb. |
Jaktstass för adel i Taronne
Denna outfit är inte ett krav och det är inte ENDA sättet att vara korrekt klädd på coronetens jaktgård, men om du har detta på dig så är du DEFINITIVT rätt klädd!
Denna guide är specifikt för en jaktstass. Om du inte önskar bära/ordna just denna jaktstass så rekommenderar vi att du tittar på Taronnes Dräktguide.
När adel eller liknande taronnska högdjur drar ihop till jakt förväntas klädsel gå i såväl praktiska som pråliga tecken. Då mycket jakt i Taronnes görs till fots är det viktigt att kläderna går att röra sig i, samtidigt som det naturligtvis också är viktigt att se proper ut.
Outfiten ska vara tillräckligt praktisk för att kunna röra sig i skog och mark, men tillräckligt fin och prålig för att vara presentabel inför den liege som anordnar jakten.
Pinterest-inspiration:
https://se.pinterest.com/gunnarsodergren/larps-and-costume/noble-hunting-outfit/
Skjorta
Skjortan bör vara av pösskjorte-modell, gärna med tillräckligt långa och tighta manschetter för att ärmarna inte ska vara i vägen under jakten.
Den bör göras i siden eller linne.
Skjortan bör vara enfärgad eller diskret mönstrad och vara någon nyans av vit, naturfärgad eller svart. Titelbärare och ädlingar kan också välja att göra skjortan i någon av sina heraldiska färger.
Skjortan kan utsmyckas och/eller göras mer avancerad med fina knappar, spännen, snoddar, smock eller liknande. Allt efter tycket hos den specifika ädlingen.
Ofrälse, men som tillhör en titelbärares hov eller sällskap kan välja att bära skjorta i titelbärarens färger.
Doublet/Väst
Över skjortan bör väst eller doublet bäras (använder doublet i resten av detta stycke). Detta plagg bör vara figurnära och inte nå längre än till skrevet. Doubleten behöver inte ha ärmar och om den har så bör de inte vara längre än till strax före armbågen. Övrig utsmyckning på ärmhål eller liknande är uppmuntrat, men inte ett krav.
Doubleten bör vara i ylle, siden eller undantagsvis skinn eller linne, och bör vara i den eller de färger som ingår i ättens heraldik. Här uppmuntras miparti, sektioner och/eller liknande i olika färger.
Doubleten kan med fördel utsmyckas med kantband, vackra knappar, snoddar med snörnäbbar och liknande.
Byxor
Till jakt bör byxor bäras. Byxan bör vara hellång och figurnära, och göras i antingen ull, skinn eller linne. Färgen bör vara svart, vit eller grå.
Mantel
Även under jakten är det enaxelmantel som gäller i Taronne. Enaxelmanteln bör hänga på individens icke-dominanta axel och nå minst ner till midjan, men inte längre än till knäna.
Enaxelmanteln bör göras i ylle, linne eller siden och bör vara i ättens färger. Enaxelmanteln kan med fördel dekoreras med kantband, krage i avvikande färg och andra utsmyckningar.